Parke Sistre Cila, sistre makinasıyla yapılan parkelerin yenilenmesi ve cilalanması işlemidir. Özellikle zamanla Yıpranmış, aşınmış, parlaklığı bozulmuş, pürüsüz yüzeyi zarar görmüş, estetik ve dekoratif özellikleri kaybolmuş parkelerin yenilenmesi için yapılan uygulamadır. Herhangi bir yerin zeminini yeniden parke ile döşemek pahalı ve zaman alıcıdır. Oysa Parke sistre cilalama ile parkeleriniz uzun yıllar konforlu ve ergonomik şekilde kullanılabilmektedir.
Esas olarak sistre makinasının altına takılan numaralı zımparalar ile uygulanan ve parke üzerindeki çizik ve lekelerin kaybolmasını sağlayan ve sonrasında Avrupa yada yerli çift komponent cilalar ile parkelerin cilanması işlemidir.
Öznur İç Mimarlık dekorasyon, müşterilerine Parke Sistre Cila konusunda ürün ve hizmet sunmaktadır. Bizden fiyat almadan parkeleriniz cilalatmayınız.
Şirketimiz poliraten ciladan, su bazlı parke cilasına kadar tüm parke cila çeşitlerini ekonomik fiyatlarla müşterilerine sunmaktadır.
Parke
Öncelikle yerin zemini çok önemlidir. Bir cetvel yardımı ile yerin düzgünlüğü kontrol edilmelidir. Cetveliniz 2m. uzunluğunda ise daha rahat çalışabilirsiniz. Zemin her yerde düzse sonuç mükemmel olacaktır. Engebeler varsa, zemini öncelikle tesviye etmelisiniz.
Çatlakların Doldurulması
Duvar kağıdını sökmek, düvel delikleri, derin çatlaklar.. Bunlardan kurtulmak istediğinizde öncelikle elektrik süpürgesi yardımı ile o yerleri iyice temizleyin. Daha sonra piyasada satılan özel spatül macununu uygulayın. Ancak bu işlemi yaparken duvarın kuru ve temiz olmasına dikkat etmek gerekir. Macun nemli iken hemen bir spatül ile düzleyin. Çatlaklar büyükse o zaman hızlı donan çimento uygulamanız daha iyi sonuç verecektir.
Ahşabı cilalamadan önce iyice temizleyin. Toz, tutkal, kir ve reçine lekelerini ılık su ile çıkartabilirsiniz. İnaçli lekeler için terebentin tuzu iyi bir çözücüdür. Tahtayı temizlerken damarları yönünde temizleyin. Boyarken de bu kural geçerlidir, daha iyi sonuç alınır. Temizleme işlemi sırasında her yerin aynı ölçüde nemlenmesine, ıslanmasına dikkat edin. İyice kuruduktan sonra zımpara işlemi yapılmalıdır. Zımpara tozu da iyice temizlendikten sonra ahşabınız cilaya hazır demektir. Mümkünse işlemi süratle yapın ve doyurarak sürün.
Selülozik dolgu verniği uygulamasından sonra üzerine Avrupa Çift Komponentli cila uygulanır. Her şeyden önce temiz bir yüzey hazırlamalısınız. İyice karıştırılan vernik fırçası boyaya batırılırken fırçanın kıl yüksekliğinin üçte birine kadar batırılır. Vernik uygulanacak zemine yan şeritler halinde sürülmelidir.
Uzun boy ahşap kaplamanın (boy parke) silistre edilmesi
Hep ahşabın boyuna paralel hareket edin, önce odanın üçte ikisini yapın. Duvara kadar gidip başladığınız yere geri dönün sonra makineyi 7.5-10 cm yana çekerek devam edin.
Odanın üçte ikisini bitirince makineyi 180 derece döndürerek kalan üçte birlik yeri yapın. İlk silistrelediğiniz alan ile ikinci silistrelediğiniz alan 30 ila 90 cm öpüşsün. Böylece işe başladığınız hatta zımpara izi kalmayacaktır. Bir de en önemlisi silistre makinesini öne veya arkaya hareket ettirmediğiniz zaman zımpara tamburunu yere değdirmeyin. Yer düzgünse, işe orta kalınlıkta zımpara kağıdı ile başlayabilirsiniz.
İlk silistreden sonra kenar makinesi ile kenarları düzeltin. Kenar makinesinde ikinci silistre işleminde kullanacağınız (birinciden daha ince) zımpara kağıdını kullanın. (Eski cilalı yerlerde birinci silistrede kullandığınız kalınlıkta zımpara gerekebilir)
Birinci silistre ile zemin tamamen temizlenmiş olmalıdır. Bundan sonraki zımpara işlemleri ilk silistre işleminde ortaya çıkan çizikleri ortadan kaldırmaya yarar.
Genel olarak silistre işlemi aşağıdaki sırada parantez içindeki zımpara kağıtlar kullanılarak yapılır.
. silistre (kaba veya çok kaba)
. Kenar makinesi (orta)
. silistre (orta)
. Kenar makinesi (ince)
. silistre (ince)
silistre işleminden sonra yüzey eksantrik çalışan, yavaş devirli polisaj makinesi ile iyice düzeltilmelidir.
Parke ve desenli zeminler için
Çoğunlukla silistre makinesi ve orta kalınlıkta zımpara kağıdı ile işe başlayabilirsiniz. İkinci turda ince kalınlıkta kağıt ve silistre makinesi, 3. turda ise polisaj makinesi yeterlidir.
Eski zeminlerin silistresi
İşe başlamadan önce mevcut kaplamanın kalınlığına muhakkak bakılmalı. Bunu süpürgeliği sökerek ölçebilirsiniz. Eski cilayı çıkarmak için çok kalın zımpara kağıdı gerekebilir.
Zeminin durumunu ve mevcut zemin kaplamasının kalınlığına göre en uygun işlem seçilmelidir. Bazı derin kusurları düzeltmeye kalkmak yerine bu kusurlara göz yummak en iyisi olacaktır. Eski zeminlerin silistresine başlamadan eğer varsa, bütün çivi başlarını gömmeyi unutmayın.
silistre ve zımpara işlemleri ahşap zeminin güzelliğini ortaya çıkaracak en önemli işlemdir. Unutulmaması gereken bir şey, özellikle yer renklendirilecekse, ahşabın üzerindeki zımpara çiziklerinin cila atıldıktan sonra ortaya çıkacağıdır. Onun için ciladan önce ahşap yüzeyde hiçbir çiziğin bulunmaması çok önemlidir.
silistre ve zımpara işlemleri biter bitmez yerin renklendirilmesi ve cilalanması işine geçmek lazım. Cilalama işlemi yaparken üreticinin kullanma talimatlarına tamamen uyulmalıdır.
Zeminin kullanım amacına göre, doğru cilanın gerektiği miktarda uygulanmasına dikkat edilmeli, kullanılabilecek dolgu malzemeleri, incelticiler ve katlar arasında bekleme zamanı konularında cila üreticisinin tavsiyelerine başvurulmalıdır.